Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 12 червня 2025 року №25 (12981)

Повідомлення в номер / Стандарти європейські, якість – українська За таким принципом працюють Іван Смітюх і його команда

02.06.2016
Стандарти європейські, якість – українська
За таким принципом працюють Іван Смітюх і його команда

DSC_4223Стандарти європейські, якість – українська
За таким принципом працюють Іван Смітюх і його команда

Хто йде або їде по вул. Луцькій, мимоволі зверне увагу на срібні, схожі на ракетні установки, конструкції. Над ними гордо майорить синьо-жовтий прапор. 

У декого виникає запитання: "А що ж то за споруда така"?

Відкрию "таємницю": це – нове слово в технології збереження хлібопродуктів. Великогабаритні ємкості призначені для зберігання і просушування зерна. До цієї новобудови безпосередньо причетний відомий на Волині і в Україні енергійний, креативний і думаючий новатор виробництва Іван Смітюх.

Він, як справжній господар землі поліської, живе планами на майбутнє, бачить мікро- та макропроблеми сільгоспвиробництва та переробки продукції, своїми діями старається бути на рівні європейських стандартів. 

Шановний читачу-українцю, впевнений, що ти чув (і не раз) про страхіття голодомору. А чи задумувався над тим, звідки береться хліб, коли навколо – руїна і занепад?

Так ось,  є такі патріоти на нашій землі, які живуть полем, переживають за посіяне, радіють врожаю. Господарювати на поліській ниві, погодьтеся, непросто, адже це не полтавські чорноземи. DSC_4226 

Іван Смітюх хоче довести конкретними справами, що при дбайливому ставленні до землі, допомозі науки, правильних технологіях вирощування, збирання та зберігання продукту і його переробці можна досягти позитивних результатів та успіху.

Хочеться почути з перших вуст і про поля, і про ферми, і про нові технології у сільгоспвиробництві. Веду розмову з Іваном Смітюхом.

– Будете з хлібом у цьому році? – запитую.

– Види на урожай озимих пшениці і жита хороші. А ось овес підвів – посіяне вимокло. Але що поробиш? Ми працюємо в умовах ризикованого землеробства. Втрачене будемо перекривати чимось іншим.

– Як виникла ідея будівництва дороговартісних "силосів"?

– Ковельська реалбаза хлібопродуктів відпрацювала 70 років. Вона застаріла морально і технологічно. До того ж, зберігання зерна стало непомірно затратним. 

Тому було вирішено інвестувати в цю будову кошти з допомогою кредитів. Думаю, що 50-70 років це обладнання послужить на користь волинян і ковельчан. 

– Я так розумію, що ця технологія і обладнання не українські?

– Так, це найсучасніше у Європі іспанське обладнання.

– А хто виконував монтажні роботи?

– Бригада спеціалістів із Тернополя під технічним керівництвом польського інженера пана Левандовського.

– Це новобудова із закінченим циклом?

– Ні. Це тільки перша черга. В планах на майбутнє – будівництво сучасного млина та інших об'єктів. 

– Сушіння і зберігання зерна вимагають великих енергозатрат?

– Над цим ми працюємо з підвищеною відповідальністю. Наприклад, для забезпечення сушіння зерна теплом використовуємо солому. 

Якщо співставити вартість соломи і газу, то це співвідношення у коштах виглядає, як 1 до 5. Не подумайте, що солома даремна, адже її потрібно виростити, висушити і довезти, але вигода явна. Зменшили затрати і стосовно споживання електроенергії. 

На новому об'єкті потужність електродвигунів всього 67 кВт.  Це теж в "рази" менше, аніж на старій реалбазі хлібопродуктів.

– Можна говорити про швидку самоокупність?

– Питання лежить в іншій площині. Йдеться про зменшення затрат і якісне зберігання зерна. 

– У Вас успішно діє сучасна товарно-молочна ферма. Цю галузь будете розвивати?

– Аякже! На даний час маємо 300 корів. В недалекій перспективі буде 600. 

– Із збутом продукції проблеми є?

– Я б не сказав, що це проблема. Торгівля і збут – необхідна умова успішного господарювання. Без обігу коштів виробництво "мертве". 

– Ви бачили багато країн Європи та Америки. Там умови господарювання кращі?

– Скажу без перебільшення: те, що напрацьовано у нас в молочному виробництві та на комбінаті хлібопродуктів, включаючи нові технології зберігання зерна, є одним із кращих в Європі.

– Як наші місцеві українці справляються із новим комп'ютерно-технологічним обладнанням?

– Навчаємо їх на Заході. Ось і сьогодні наш інженер перебуває в Америці на навчанні. 

– Що потрібно, які якості слід мати, щоб бути успішним підприємцем?

– Досконало знати виробництво, вміти організовувати професіоналів, нести відповідальність за весь процес виробництва і найголовніше – день і ніч працювати.

– Сьогодні модно говорити про реформи. Якби Ви були міністром сільського господарства, яку форму господарювання запропонували б сільгоспвиробнику?

– За американським зразком, в стратегію господарювання ввів би кооперацію. Я вивчав різні форми управління та господарювання в Європі. Звідти ми беремо найкраще і втілюємо в життя у себе. Впевнений, що в Україні можемо досягти хороших результатів.

В службовому кабінеті Івана Смітюха на екрані великого монітора я бачу все, що робиться в колодяжненському господарстві. Це – ще один з дієвих методів новітнього управління виробництвом. 

– Чому корови лежать? – не втримуюсь від запитання.

– Вони нагодовані, доглянуті, от і відпочивають,  – з усмішкою говорить Іван Євдокимович.

І я йому вірю, бо не тільки тварини, але й працівники задоволені цікавою роботою і зарплатою, яка є вище середньої на Волині. 

Ми в розмові торкалися проблем української дійсності, говорили про бюрократичні та податкові перепони й перспективи села. 

Іван Євдокимович Смітюх мені все більше й більше ставав схожим на отого споконвічного міцного господаря своєї землі і мудрого філософа в реальному житті. 

Його коріння – в святій поліській землі. Тож хай і надалі напуває вона  життєдайною силою!

Розмову вів 

Анатолій СЕМЕНЮК.

НА ЗНІМКАХ: загальний вигляд ємкостей для сушіння та зберігання зерна на оновленій реалбазі хлібопродуктів; ділові партнери Микола Лихобицький і Блажей Левандовський.

Фото 

Мирослава ДАНИЛЮКА.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025